Az apácarács felhasználása és rendelése

Apácarács, díszrács, farács

Apácarács, díszrács, farács

Hogyan lehet apácaráccsal eltakarni pl. a radiátort?

2015. április 17. - sotdia

Az apácarács sokoldalúan alkalmazható az otthonunkban. Nem csak ajtóbetétanyagként használható, hanem arra is alkalmas, hogy eltakarjuk pl. a régi, nem olyan szép radiátort, vagy a bojler alatti csöveket, amik rontják a fürdőszoba összképét.

De hogyan használhatjuk fel ezt a rácsot valaminek az eltakarására?

Egyrészt készíttethetünk a rács köré keretet, vagy akár egy kisebb szekrényt is. Mivel az apácarács a kialakításának köszönhetően nem gátolja a levegő áramlását, ezért a radiátor nyugodtan elrejthető a képen látható módszerrel is:

img_20120904_081518_1.jpg

img_20120911_085714.jpgEz egy dekoratív megoldás, viszont költséges, saját kezűleg, otthoni körülmények között nem biztos, hogy el tudjuk készíteni. Ilyen egyedi bútort, általában asztalos szakember tud legyártani.

Ezért ha egy praktikus, mégis olcsóbb megoldást keresünk, akkor a következő képen lévő módszert ajánlanám:

img_5303.JPGIlyen vagy ehhez hasonló kivitel könnyen készíthető apácarácsból, mivel nem kell hozzá fából külön látható keretet készíteni, elegendő egy pipaléccel körbeszegni.

Ezt hobby barkácsolók néhány segédanyag beszerzésével otthon is gond nélkül el tudják készíteni.

Tehát amire szükségünk lesz:

  • apácarács
  • multivágó (vagy más olyan szerszám, amivel szépen el lehet vágni a rácsot)
  • ragasztó
  • tűzőgép
  • gyalult léc
  • pipaléc

Ezeket bármelyik faipari barkácsboltban meg tudjuk vásárolni.

Ha megvannak a szükséges dolgok, akkor már csak egy kis kézügyesség kell az elkészítéséhez.

A bejegyzés végén található képeken végig tudjuk követni egy ilyen eltakaró szerkezet legyártását.

Ezeken a képeken látszik, hogy a pontos méretek meghatározása után először gyalult lécekből készítünk egy keretet (1.kép). Ez lesz a váz, amire a méretre vágott apácarácsokat faipari ragasztóval rögzítjük (2-3.kép), majd tűzőgép segítségével felerősítjük (4-5.kép). Az apácarácsot multivágó segítségével szépen el lehet vágni. Én egy ilyen szerszámgép használatát ajánlanám, ha szép vágási felületet szeretnénk. 

A következő lépés, hogy elfedjük pipaléccel az illesztéseket, vagyis ahol az apácarácsot a léchez rögzítettük (9.kép).

Mivel az apácarács bambusz pálcákból áll, amik natúr anyagok, ezért nem árt, ha felületkezeljük. Festeni és lakkozni is lehet. Az utolsó lépés tehát a faápoló olajjal való lekenés, a lakkozás vagy a festés (10.kép).

Ecsettel festeni viszonylag nehezebb, ráadásul a pálcák csatlakozási pontjainál megfolyhat a festék, amit nem könnyű szépen eldolgozni. Ha mégis szeretnénk, hogy pl. fehér színű legyen, mert így jobban illik a fürdőszobába, akkor festékszóró segítségével egyenletesebben, könnyebben be tudjuk festeni, de kellő türelemmel ecsettel is szépen festhető. Aki szereti a natúr színeket, annak elegendő faolajozni vagy lakkozni.

Fontos még megemlíteni, hogy mivel ez természetes alapanyagokból készül, ezért pl. kazán esetén ügyelni kell arra, hogy ne tegyük túl közel hozzá.  A bambusz pálcák olyanok, mint a natúr faanyag, ugyan úgy meggyulladhatnak.

Radiátorok, csövek vagy egyéb dolgok elrejtésére nyugodtan használhatunk ilyen apácarácsból készített takarást.

Tehát aki szeretne egy olcsó, mégis ötletes és dekoratív megoldást, akkor annak mindenképpen ajánlanám. 

1.JPG

2.JPG

3.JPG

4.JPG

5.JPG

6.JPG

7.JPG

8.JPG

9.JPG

10.JPG

11.JPG

12.JPG

13.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://apacaracs.blog.hu/api/trackback/id/tr237375172

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása